За принадлежностите, такъмите и риболова

Научете повече за рибите, въдиците и риболова.

Стръв за риба от хляб

Всеки рибар знае, че риба се лови и със съвсем подръчни материали, като например стръв от хляб. Дали обаче знаете, как точно се прави примамката и какви са шансовете да уловите, освен шаран и костур или друг вид риба?!

Интересно е, че съществуват водоеми, в които рибата не се лови на нищо друго, освен на стръв от хляб. Това разбира се е така в определени сезони. Има и въдичари, които не признават друга стръв, освен хляба, дори в зимата под леда, пускат въдиците си с примамка хлебна стръв.

Разбира се съществуват известни разлики в различните типове хляб. Така например от познатия ни месест роден хляб, може да се направят различни примамки за стръв на риба. Предимството му е, че има твърда и дебела, коричка, която го задържа на куката, но в същото време е достатъчно лек, за да изплува над водата. Една троха може да бъде поставена стабилно на куката, могат да се замесят хлебни топчета и да се хвърлят на дъното на водоема, а там да останат с часове или да използваме хляба, както за примамка, така и за захранка и основна стръв.

Друг е момента, в които и опитния рибар знае, че въпреки доброто поставяне на стръв от хляб на куката, при самото замятане, винаги ще има известна доза съмнение, дали стръвта е останала на куката. Въпросът е да се използва умерено количество хляб и най-вече да е достатъчно еластичен. Ако хляба е омесен на твърди топчета има голяма вероятност да се разминете с улова.

Хубавото при стръв от хляб е, че може да се лови с нея, както на дъно, така и на повърхността на водата, така и по средните слоеве на водата.

Не е беда, ако стръвта от хляба често пада, тя може да служи идеално за захранка. Активните риби се ловят най-сигурно на омесен хляб и хлебни топчета.

Още в тази категория: « Съвети за успешен риболов