За принадлежностите, такъмите и риболова

Научете повече за рибите, въдиците и риболова.

Съвети за успешен риболов

Едва ли някой може да даде най-правилната рецепта за успешен риболов. На лице трябва да са множество фактори, за да е той такъв. И въпреки всичко, ако сте тръгнали за риба и сте с нагласата, че ще се върнете с пълна кофичка, такава, то много вероятно е това да стане, та дори да не сте оборудвани с най-скъпите и маркови техники, такъми и екипировка. Все пак да не забравяме, че улова на риба е измислени преди десетки хиляди години, още по времето на нашите прародители – първобитните. С риболов са оцелявали загубени в гората, ескимоси и кой ли още не. До тук добре, но нека разгледаме и няколко поучителни съвета на по-опитни рибари, които никога не подвеждат и не могат да ни излъжат в нищо.

Наръчник на рибаря или книга за скаута, може да носи всеки със себе си, но едва ли ще има време, докато замята поредната въдица да прочита тук - там и някоя глава от книгата. Затова и сме извадили шест мъдри и важни съвета за успешен риболов:

Добре е да знаете, че рибата кълве цял ден, когато времето е дъждовно, мрачно или облачно;

За риболова в топлите месеци на годината и най-вече лятото риба се лови сутрин рано или вечер късно;

Когато водата е мътна не се, чудете, защо не върви улова. Рибата не кълве тогава;

В случаи, че хвърляте въдица в дълбок водоем, разположете се на място, около плитчините. По плитките води се търсят рибите на дълбоките зони;

Винаги пазете тишина по време на риболов. Почти всички риби се стряскат и от най-малкия шум, а това бързо плаши стадото такива;

Винаги съобразявайте забраните за риболов месеци на годината и през сезона. Съобразявайте с позволени за улов места.

С краткия наръчник за успешен риболов дори най-неопитния рибар би се справил, пък и кой знае, може да се окаже вярна приказката за начинаещия, на чиято страна винаги е бил късмета. Не забравяйте, че в риболова, колкото и тактики да съществуват, то главното е, че няма правила. И не пренебрегвайте – успешния улов е плод на търпение, подготовка и късмет.

Наслука!