За принадлежностите, такъмите и риболова

Научете повече за рибите, въдиците и риболова.

Риболов – изцяло мъжко занимание ли е?!

Много хора твърдят, че риболова е изцяло мъжко занимание, но тук може и да се поспори. Мъжете, знаят как да практикуват риболов и умеят да превърнат тази страст в хоби. За жените, обаче това занимание е не дотам превзета вселена, а наред с това често оприличават риболова като скучен. За всяко нещо се изисква „мерак“, време и търпение, а тънкостите в риболова, няма как да не бъдат усвоени.

И въпреки, че риболовът се е наложил като мъжко хоби, то има и много жени, които не „просто“ се справят, но и майсторски владеят техники и „чалъм“ в риболова. Това да закачиш червейчето на кукичката не е единственото, на което може да се научи една жена. Пускане на стръв във водата и „голямото“ чакане, също са част от цялата тръпка, наречена риболов. Ето, тук много мъже биха възразили, че рибарството си е цяла наука и няма да излъжат. Термини като „блесна“, „подхранка“ и „воблер“ са важни, но и не единствени неща в цялата материя на успешния улов.

И като заговорихме за успешен улов, то изключително важно е и мястото, което се избра за риболов. Риболов може да се практикува на всеки един воден басейн. За целта се определя и дълбочината, на която ще се замята въдицата, според това, каква риба ще се лови.

Видовете риболов достатъчно, че да предложат разнообразие. Така например може да се лови на леко, известно още като риболов на плитко или риболов на тежко със замятане на дъно. Винаги е от значение пълният набор от такъми.

В тактиката за успешен риболов се взема под внимание и големина на рибата, хранителни навици и други. Пример може да са ни сом и шаран. Те са дънни риби и са по-едри сладководни видове. За улова им е нужно по-дебело влакно, по-качествени и масивни тежести, които ориентировъчно да са в диапазон от 20-30 гр и стабилна въдица. В случая, те са и хищници, тогава стръв се избира от торен червей, царевица, хляб, протеинови топчета.