За принадлежностите, такъмите и риболова

Научете повече за рибите, въдиците и риболова.

Най-подходящи риболовни принадлежности

Избор на принадлежности за риболов не е сред най-лесните теми и си има своята специфика. Както за всичко останало, така и за рибарски принадлежности си има голямо разнообразие, за което трябва да се следи. Българският пазар е залят от всякакви по вид въдици, макари и аксесоари на всевъзможни търговски марки. И на фона на цялото хипер предлагане изниква питане как да се справим?

Интересното е и всеки въдичар го знае, че за различните стилове  си има съответна екипировка. Тук, освен всичко останало се обръща внимание и на това, каква риба ще се лови, в какъв водоем, какво време ще е нужно и редица още фактори. Като главни направления в риболова са: на леко, на дъно, на булдо, на блесна, зимен риболов и риболов на муха.

Риболовната екипировка изисква:

Въдица – в избора на въдица се съобразява  дължина и акция. Тук се обръща внимание на това дали е телескопична или коленна. Преценява се  също материал за направа и доколко е удобна.

Макара – за избор на макара се следва последователност от авансова система, предавателно число, капацитет на шпулата, брой лагери, тегло. За дънният стил е нужно по-голямо предавателно число и съответно лагери. При употреба на блесна се избира макара, която трябва да е лека и да има високо предавателно число. Добре е, когато макарата има и резервна шпула. По този начин ще може да се съобрази и влакно в зависимост от конкретния момент.

Влакно – тук внимание се обръща на това дали е плетено или монофилно. Размер от дължина, диаметър и цвят са следващи критерии. Значение в техническата характеристика на влакно за риба има неговата устойчивост опън, възел, издръжливост и износване.

Куки – техният избор е зависим от въдичарския стил. Тук се съобразява цвят, материал и големина. Преценява се вид на стръв и изкуствена примамка.

Риболовни аксесоари – в тази графа се отнасят плувка, вирбели, воблери, мухи, блесни и други.

След всичко казано може да заключим, че до голяма степен изборът на въдичарски принадлежности зависи от нагласата на въдичаря, от опита и препоръките на приятели. Съчетавайки всичко според възможността, представата за удобство и комфорт и най-вече желанието за риболов, то се очаква неминуемо улова да е успешен.