Интересно за риболова http://www.dehuman.eu Thu, 17 Aug 2017 10:50:41 +0000 Joomla! - Open Source Content Management bg-bg Стръв за риба от хляб http://www.dehuman.eu/item/39-стръв-за-риба-от-хляб http://www.dehuman.eu/item/39-стръв-за-риба-от-хляб

Всеки рибар знае, че риба се лови и със съвсем подръчни материали, като например стръв от хляб. Дали обаче знаете, как точно се прави примамката и какви са шансовете да уловите, освен шаран и костур или друг вид риба?!

Интересно е, че съществуват водоеми, в които рибата не се лови на нищо друго, освен на стръв от хляб. Това разбира се е така в определени сезони. Има и въдичари, които не признават друга стръв, освен хляба, дори в зимата под леда, пускат въдиците си с примамка хлебна стръв.

Разбира се съществуват известни разлики в различните типове хляб. Така например от познатия ни месест роден хляб, може да се направят различни примамки за стръв на риба. Предимството му е, че има твърда и дебела, коричка, която го задържа на куката, но в същото време е достатъчно лек, за да изплува над водата. Една троха може да бъде поставена стабилно на куката, могат да се замесят хлебни топчета и да се хвърлят на дъното на водоема, а там да останат с часове или да използваме хляба, както за примамка, така и за захранка и основна стръв.

Друг е момента, в които и опитния рибар знае, че въпреки доброто поставяне на стръв от хляб на куката, при самото замятане, винаги ще има известна доза съмнение, дали стръвта е останала на куката. Въпросът е да се използва умерено количество хляб и най-вече да е достатъчно еластичен. Ако хляба е омесен на твърди топчета има голяма вероятност да се разминете с улова.

Хубавото при стръв от хляб е, че може да се лови с нея, както на дъно, така и на повърхността на водата, така и по средните слоеве на водата.

Не е беда, ако стръвта от хляба често пада, тя може да служи идеално за захранка. Активните риби се ловят най-сигурно на омесен хляб и хлебни топчета.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 11:07:57 +0000
Съвети за успешен риболов http://www.dehuman.eu/item/38-съвети-за-успешен-риболов http://www.dehuman.eu/item/38-съвети-за-успешен-риболов

Едва ли някой може да даде най-правилната рецепта за успешен риболов. На лице трябва да са множество фактори, за да е той такъв. И въпреки всичко, ако сте тръгнали за риба и сте с нагласата, че ще се върнете с пълна кофичка, такава, то много вероятно е това да стане, та дори да не сте оборудвани с най-скъпите и маркови техники, такъми и екипировка. Все пак да не забравяме, че улова на риба е измислени преди десетки хиляди години, още по времето на нашите прародители – първобитните. С риболов са оцелявали загубени в гората, ескимоси и кой ли още не. До тук добре, но нека разгледаме и няколко поучителни съвета на по-опитни рибари, които никога не подвеждат и не могат да ни излъжат в нищо.

Наръчник на рибаря или книга за скаута, може да носи всеки със себе си, но едва ли ще има време, докато замята поредната въдица да прочита тук - там и някоя глава от книгата. Затова и сме извадили шест мъдри и важни съвета за успешен риболов:

Добре е да знаете, че рибата кълве цял ден, когато времето е дъждовно, мрачно или облачно;

За риболова в топлите месеци на годината и най-вече лятото риба се лови сутрин рано или вечер късно;

Когато водата е мътна не се, чудете, защо не върви улова. Рибата не кълве тогава;

В случаи, че хвърляте въдица в дълбок водоем, разположете се на място, около плитчините. По плитките води се търсят рибите на дълбоките зони;

Винаги пазете тишина по време на риболов. Почти всички риби се стряскат и от най-малкия шум, а това бързо плаши стадото такива;

Винаги съобразявайте забраните за риболов месеци на годината и през сезона. Съобразявайте с позволени за улов места.

С краткия наръчник за успешен риболов дори най-неопитния рибар би се справил, пък и кой знае, може да се окаже вярна приказката за начинаещия, на чиято страна винаги е бил късмета. Не забравяйте, че в риболова, колкото и тактики да съществуват, то главното е, че няма правила. И не пренебрегвайте – успешния улов е плод на търпение, подготовка и късмет.

Наслука!

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 11:07:37 +0000
Такъми за риболов http://www.dehuman.eu/item/37-такъми-за-риболов http://www.dehuman.eu/item/37-такъми-за-риболов

Такъми, такъми и отново такъми, но не какви да е, а стандартните. Защо са те така важни в улова на риба и за какво да следим в избора им. За всеки начинаещ, любител и дори, за онези, на които не им се нрави риболова, сме подготвили идната тема.

На първо място в избора на такъми за риболов стои:

Въдица – много ще кажат, че това е чисто и просто една пръчка с колело, на което се намотава въженце. До някъде са на прав път, но добрия рибар, знае, че от въдица зависят единно 60 % от целия успех на риболова. Ред многообразието на въдици за риба, съществуват: телескоп, мач, щека, болонезе и пикер. Всяка от тях се отличава по техническа характеристика, цел, дължина и метод на използване;

Макара -  е следваща списъка за нужни такъми за риболов. Сред най-известните са спининговите, тяхното предназначение е универсално. Съществуват още мухарски, но те се използват главно за риболов с изкуствена муха. Има и смесена макара;

Влакно – познато още като корда и която се намотава на макарата. Нейната дебелина на влакно се определя от размера на ловена рибата;

Кукички – тук може да се употребява само една, но може и да са няколко, закачени последователно. По този начин се дава шанс на рибата да бъде уловена на различни нива и дълбочина. Обръща се внимание и на избор от големина и брой на куки, а с това се определя и размера, в който се целим за риба, не без значение остава вида на стръв;

Тежести – тук се използват оловни топчета, а те са за риболов на тежко. В случаи, че рибата е голяма, то и тежестите ще са нужни;

Блесна и воблер – това са т.нар. изкуствени примамки, които приличат на малка рибка. Между тях има известна разлика и тя е в материала на изработка и промяна на тегло, при потапянето им във вода. За блесна е характерна метална, която да стои неподвижно във водата, при воблерът се използва дърво и специална смес. Вторият губи повече над 80 % от масата си докато е във водата;

Плувка  - нужна е при риболов на леко, целта й е да показва на рибаря, когато рибата е клъвнала вече стръвта. Щом това стане, плувката започва да се носи по повърхността на водата и задържа кукичка със стръв на дадена търсена дълбочина.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 11:07:09 +0000
Видове стръв http://www.dehuman.eu/item/36-видове-стръв http://www.dehuman.eu/item/36-видове-стръв

Всеки въдичар е на ясно, че тънкостта на риболова е в пряка зависимост от стръвта. Вида, размера и това до, колко е активна рибата има също значение. Сред най-ползваните за стръв са бял червей, торен червей, тесто и малки рибки. Добре е и да се знае, че всяка риба се лови с различна по вид стръв. Много от опитните рибари процедират, като правят стръв от смес между няколко вида. В други случаи комбинация от стръв не е нужна, но пък подредбата на куките има значение.

Така например за рибата, която атакува настървено и често има нужда от цял бял червей на куката. Това е по-добре, отколкото той да виси свободно на края й.

За да бъде хвърлена въдица на точното място и за да пристигне на него рибата трябва да се заложи и подхранка. Тя представлява смес от различни хранителни вещества замесени с пръст, мозайка и глина. В случаите, когато има течение, подхранката налага да има тежест, по този начин пада на точното място. Взема се впредвид и подхранката, до колко е голяма, а това става съобразно рибата. При по-дребни рибета се приготвя ниско калорийна и ситна подхранка, в противен случаи рибата ще се нахрани много бързо. Едрите екземпляри и видове налагат по-питателна и стабилна смес.

Много използвани за стръв са и картофите. Те са предпочитан деликатес от шарана; розов червей се използва при улова на сом, за да се хване костур, сом или кефал карантиите вършат идеална работа; със стръв от кашкавал или сирене, улова на мряна е гарантиран; а с различни типове месо се ловят хищни риби). Сред необичайните примамки е стиропорът. Предназначението му е да служи за повдигащ елемент на основна стръв и да дава както самостоятелен, така и положителен комплексен резултат.

Насекомите са също сред предпочитаните и подходящи примамки. Улова им обаче преди самия риболов е трудна задача. Ето, защо е измислена изкуствена муха, тя е неразделна част от такъмите за риболов. Тя имитира насекомо и се предлага с готова кукичка. Най-често се използва при улов на пъстърва. Различните типове мухи се употребяват за стръв в различните пластове на водата.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 11:06:51 +0000
Риболов – изцяло мъжко занимание ли е?! http://www.dehuman.eu/item/35-риболов-–-изцяло-мъжко-занимание-ли-е http://www.dehuman.eu/item/35-риболов-–-изцяло-мъжко-занимание-ли-е

Много хора твърдят, че риболова е изцяло мъжко занимание, но тук може и да се поспори. Мъжете, знаят как да практикуват риболов и умеят да превърнат тази страст в хоби. За жените, обаче това занимание е не дотам превзета вселена, а наред с това често оприличават риболова като скучен. За всяко нещо се изисква „мерак“, време и търпение, а тънкостите в риболова, няма как да не бъдат усвоени.

И въпреки, че риболовът се е наложил като мъжко хоби, то има и много жени, които не „просто“ се справят, но и майсторски владеят техники и „чалъм“ в риболова. Това да закачиш червейчето на кукичката не е единственото, на което може да се научи една жена. Пускане на стръв във водата и „голямото“ чакане, също са част от цялата тръпка, наречена риболов. Ето, тук много мъже биха възразили, че рибарството си е цяла наука и няма да излъжат. Термини като „блесна“, „подхранка“ и „воблер“ са важни, но и не единствени неща в цялата материя на успешния улов.

И като заговорихме за успешен улов, то изключително важно е и мястото, което се избра за риболов. Риболов може да се практикува на всеки един воден басейн. За целта се определя и дълбочината, на която ще се замята въдицата, според това, каква риба ще се лови.

Видовете риболов достатъчно, че да предложат разнообразие. Така например може да се лови на леко, известно още като риболов на плитко или риболов на тежко със замятане на дъно. Винаги е от значение пълният набор от такъми.

В тактиката за успешен риболов се взема под внимание и големина на рибата, хранителни навици и други. Пример може да са ни сом и шаран. Те са дънни риби и са по-едри сладководни видове. За улова им е нужно по-дебело влакно, по-качествени и масивни тежести, които ориентировъчно да са в диапазон от 20-30 гр и стабилна въдица. В случая, те са и хищници, тогава стръв се избира от торен червей, царевица, хляб, протеинови топчета.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 11:06:34 +0000
За и против метода „хвани и пусни“ http://www.dehuman.eu/item/34-за-и-против-метода-„хвани-и-пусни“ http://www.dehuman.eu/item/34-за-и-против-метода-„хвани-и-пусни“

Ясно е, че както поддръжници, така и опоненти ще има подхода на „хвани и пусни“.

Защо се очертават почти реален брои от тях и кой начин на ловене на риба е по-удачен.

Вече много от рибарите са чували приказката, че броят им е повече от този на рибите. В резултат от тази сентенция съхранение на ценни видове има огромно значение и за връщане на уловени с въдица риби се смята, дори като хуманен жест;

Към положителните мнения на опитни въдичари е и твърдението, че ако рибата бъде пусната на свобода, малко след улавянето й, то няма шанс здравето й да е застрашено;

Без да се вреди и нарушава популацията, всяка риба, която бъде уловена може да се върне обратно. Това твърдение отново подсилва тезата за положителните коментари по метода „catch and release“;

С този подход, рибите биват предпазвани от излишни наранявания.

До тук добре с положителната нагласа, а когато става въпрос „против”, трябва да се има впредвид, че рибата бива наранена от попадането и престоя в живарника, при съприкосновението с човешки ръце, след всичкия път през, който преминава слузеста и люспеста обвивка биват наранени. В тези случаи, дори да се върне към свобода във водата, живота й може да продължи временно, а не след дълго и да настъпи мъчителна смърт;

Не е за подценяване момента, в който рибата бива пробождана от куката. Това оставя трайна рана, която в повечето случаи се инфектира и това довежда до смъртта й. Винаги, когато са наранени глътка и/или хранопровод на рибата, то смъртта й е неизбежна, въпреки, че в момента на връщането й към водата, тя изглежда жизнена. От такива моменти се проявява и упрека към рибари, които са почитатели на подхода „хвани-пусни”, а именно, че проявяват садистична жестокост;

Един път уловена рибата на кука, тя се превръща в много по-предпазливо създание, които не от факта, че е достатъчно умно, колкото от вродения инстинкт за самосъхранение, не посяга друг път към стръв на кука.

След всичко споменати потвърждения и опровержения на двете страни, тук е и мястото да споменем, за американски изследователи, които след дълги проучвания стигнали до заключение, че оцеляването на пускани риби не е винаги достатъчно обнадеждаващо и сигурно. Биолозите доказали, че между 5 и 25 процента от пуснатите, уловени пъстърви не остават живи. Нещата се свеждат до множество обяснения, широки граници на диапазон и различни методи за риболов, както и ползвани куки. При риболов с единични куки и при риболов с тройни куки се очертава тенденция, която клони към спинингови примамки. Сред наблюденията не се пренебрегва и факта, че най-застрашени са хищните риби, които са значително по-агресивни, което довежда до гибелта им час по-скоро.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 11:06:18 +0000
Защо да не връщаме уловената риба? http://www.dehuman.eu/item/33-защо-да-не-връщаме-уловената-риба http://www.dehuman.eu/item/33-защо-да-не-връщаме-уловената-риба

Много съвестни рибари биха се съгласили, че метода за риболов „хвани-пусни“ е много по-удачният вариант за спорта. Не са малко и техните опоненти, обаче, които биха си задали въпроса „Защо да връщат уловената риба“. Ясно е, че след добрия улов идва ред на „поливане“ на успеха, но ако искаме утре отново да имаме шанса да половим риба, то трябва да спазваме и някои правила.

Сега ще разгледаме въпроса: „Защо да не връщаме уловената риба?“

А отговорите са следните:

Трябва да се обръща внимание на метода за риболов. Дали в живарник или по време на контакта с човек, тя може да се нарани. Това, че тя може да умре е едно на ръка, а тогава връщането й във водоема се спира;

След убождане с кука рибата бива наранена. От раната може да се създаде инфекция, която да доведе до смърт. При нараняване на хранопровода, рибата със сигурност е обречена на смърт. От тук се проявява и несъгласието на много рибарите „ЗА” метода “хвани-пусни”, смята се, че те обричат рибите на садистична смърт;

Всяка риба, която веднъж се е подлъгала, да се хване на въдицата, става много мнителна, а предпазливостта й я прави трудна за улавяне втори път;

Сред множеството привърженици и противници на риболова „хвани-пусни“ са правени и проучвания. В щатите е установено, че една голяма част от рибите участващи в спортен риболов, умират. Сред най-застрашените от проява на инфекция са пъстървите. Според статистиките е установено още, че тройните куки водят много повече до смърт, за разлика от единичните. Сред най-застрашените риби са хищните риби. Те имат агресивно поведение, лакоми са и лесно се хващат на въдицата, а начина им на живот се оказва пагубен за тях в спортния риболов;

Сред многото привърженици на метода „хвани-пусни“ се оказва и, че уловената риба невинаги има реален шанс за живот и дори да бъде пусната на свобода, в голям процент от общия брой тя умира, вследствие на други фактори.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 11:05:56 +0000
Риболов по метода „Хвани-пусни“ http://www.dehuman.eu/item/32-риболов-по-метода-„хвани-пусни“ http://www.dehuman.eu/item/32-риболов-по-метода-„хвани-пусни“

Всички сме чували за метода на риболов „хвани – пусни” или казан на английски: catch and release. Той е типичен за риболовния спорт. Днес все повече рибари го практикуват не защото някой го налага, а защото удоволствието от риболов, трябва да е природно съобразено.

С цел запазване живота на хваната риба на нея й се предоставя шанс да се възпроизвежда. Подхода „хвани и пусни“ стартира преди години в Америка. След време бива пренесен и на Европа. Всичко това има за цел да съхрани рибната популация и да балансира равновесие в еко системата. В нашата страна стана също модерно да се пристъпва към спортния риболов по метода „хвани – пусни”, за сега обаче е главно използван от младите рибари. До колко този метод е разумен, и дали, връщайки хваната от нас риба, получава втори шанс, за да живее?! По мнение на някои учени, вследствие на проучвания, метода не е чак толкова разумен. Много пъти и бива отхвърлян. По отношение предимства и недостатъци на риболов „хвани и пусни“, може и да се поспори, но както във всяко нещо си има и привърженици и опоненти, така и този подход не е лишен и от двете.

Много биха се запитали, защо е нужно да връщат вече уловената риба, а отговорът е не един:

На първо място връщането на рибата се прави, с цел да бъде запазена тя, особено, когато става дума за редки видове. В случаи, че това не се прави могат да се загубят много видове риби, а и да не забравяме, че рибарите станаха повече от рибите.

В случаи, че уловената риба бива връщана веднага във водата, то удоволствието за въдичаря може да е двойно, защото няма да спазва определени норми и количества от закона за защита на рибните видове.

Принципа „хвани – пусни” е създаден, за да се практикува всеки ден, а за популацията е нужно време. Така рибари имат шанс да хванат някоя риба, но това да не вреди на рибната популация във водоема.

В случаи, че се „хвани – пусни” най-добре е да се ползват куки без контра, така рибите не са наранявани.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 11:05:38 +0000
Най-подходящи риболовни принадлежности http://www.dehuman.eu/item/31-най-подходящи-риболовни-принадлежности http://www.dehuman.eu/item/31-най-подходящи-риболовни-принадлежности

Избор на принадлежности за риболов не е сред най-лесните теми и си има своята специфика. Както за всичко останало, така и за рибарски принадлежности си има голямо разнообразие, за което трябва да се следи. Българският пазар е залят от всякакви по вид въдици, макари и аксесоари на всевъзможни търговски марки. И на фона на цялото хипер предлагане изниква питане как да се справим?

Интересното е и всеки въдичар го знае, че за различните стилове  си има съответна екипировка. Тук, освен всичко останало се обръща внимание и на това, каква риба ще се лови, в какъв водоем, какво време ще е нужно и редица още фактори. Като главни направления в риболова са: на леко, на дъно, на булдо, на блесна, зимен риболов и риболов на муха.

Риболовната екипировка изисква:

Въдица – в избора на въдица се съобразява  дължина и акция. Тук се обръща внимание на това дали е телескопична или коленна. Преценява се  също материал за направа и доколко е удобна.

Макара – за избор на макара се следва последователност от авансова система, предавателно число, капацитет на шпулата, брой лагери, тегло. За дънният стил е нужно по-голямо предавателно число и съответно лагери. При употреба на блесна се избира макара, която трябва да е лека и да има високо предавателно число. Добре е, когато макарата има и резервна шпула. По този начин ще може да се съобрази и влакно в зависимост от конкретния момент.

Влакно – тук внимание се обръща на това дали е плетено или монофилно. Размер от дължина, диаметър и цвят са следващи критерии. Значение в техническата характеристика на влакно за риба има неговата устойчивост опън, възел, издръжливост и износване.

Куки – техният избор е зависим от въдичарския стил. Тук се съобразява цвят, материал и големина. Преценява се вид на стръв и изкуствена примамка.

Риболовни аксесоари – в тази графа се отнасят плувка, вирбели, воблери, мухи, блесни и други.

След всичко казано може да заключим, че до голяма степен изборът на въдичарски принадлежности зависи от нагласата на въдичаря, от опита и препоръките на приятели. Съчетавайки всичко според възможността, представата за удобство и комфорт и най-вече желанието за риболов, то се очаква неминуемо улова да е успешен.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 11:05:19 +0000
Рибарски принадлежности - рибарски стол http://www.dehuman.eu/item/30-рибарски-принадлежности-рибарски-стол http://www.dehuman.eu/item/30-рибарски-принадлежности-рибарски-стол

Всеки опитен и не дотам рибар, знае, че рибарските принадлежности са не просто необходимост, но и водеща част за успешния риболов. И при все това, екипировка и риболовни принадлежности може да се разгледат в една тема, ако искаме да сме истински подготвени за деня, в който ще ловим риба. За да имаме нужния комфорт по време на риболова са важни и редица съпътстващи излета ни неща. По конкретно нека се спрем на избора на рибарски стол. И без него риболова е невъзможен, почти, толкова, колкото да сме тръгнали за риба без въдица. Сега обаче няма да се задълбаваме, какво и как ще ловим без стръв и такъми. Предлагаме да разгледаме няколко характеристики на подходящия за риба стол.

Рибарският стол се е превърнал в неразделна част от оборудването за риболов. Във всеки риболовен магазин може да се намери голямо разнообразие на рибарски столове. За да се почувстваме комфортно по време на риболова, то и стола трябва да доставя достатъчно стабилност и най-вече да е практичен.

За избора на рибарския стол трябва да следим за неговото тегло.

Имайки предвид, че останалите риболовни принадлежности са доста обемни и тежки, то стола не бива да ни създава неудобства. Той трябва да е компактен, удобен и лесен за транспортиране. При избора му трябва да се съобрази и размера му. Той не бива да отнема много място при транспортиране. Най-добре е да бъде сгънат. На път за риба, рибарският стол не трябва да е пречка. Разнообразието е така голямо, че може да се избира между различни материали като стомана или алуминий, със или без калъф и т.н.

Важно е колко е удобен и притежава ли комфорт рибарският стол. Наред с това се обръща внимание и на здравината и устойчивостта му. Не бива да се пренебрегват условията за риболов, които понякога изискват доста по стабилни рибарски принадлежности и оборудване.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Риби Mon, 25 Nov 2013 11:05:00 +0000